2015. szeptember 1., kedd

Nyaralás és indulás az első bébe
Nyaralás


Alíz júniusban a soltvadkerti óvodás táborban jól érezte magát, sok élménnyel gazdagodott, melyeket beszélgetések során mostanában is emleget.Júliusban kapta meg a MAT család írásban az intézmény kijelölésre vonatkozó szakértői véleményt a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálattól. A kijelölt iskola a KLIK Budapesti XIV. Tankerület igazgatójának engedélyével az általuk választott Liszt Ferenc Általános Iskola.


A nyári szünetben Alízka mindkét nagyszülőnél volt nyaralni, és a család közösen Hévízre ment el pihenni pár napra. Ezen a nyáron a sok fürdőzésnek köszönhetően Alíz egyre biztonságosabban mozog a vízben.
Indulás az első bébe


Haja,
haja, hé!
Megnyílott az ELSŐ BÉ!
Vackor hátán
iskolatáska,
apró lépteit szaporázza,
szeme előtt nagy fehér tábla:
KÖKÖRCSIN UTCA
– olvassa Vackor.
– Eredj, fiam, az iskolába!


Taneszközök, irodabútorok beszerzése:

A MAT család július végén elkezdte beszerezni a szükséges, és speciális taneszközöket, irodabútorokat.
Az Alízzal fogllakozó gyógypedagógustól kaptak egy listát, hogy a speciális eszközöket hol tudják beszerezni.

A listában szerepelt a miskolci úti Gyengénlátók Iskolájával kapcsolatban álló gyártó, akitől  az emelhető, dönthető lapú asztalt lehet megrendelni. Ennek az íróasztalnak a lap méretei egy osztályterembe megfelelőek, de otthoni használatra kicsinek bizonyulnak. Így interneten keresgéltek, és találtak két magyar forgalmazót, akik Németországból hoznak be többféle új emelhető-dönhető íróasztalokat. A két forgalmazó közül az Arte Group Kft. (www. gyerekszobabutor.com) mellett döntöttek, és a XVI. kerületbe el is mentek megnézni a kínálatot. Kiválasztottak egy olyan íróasztalt, melyet Alíz számára otthoni tanulásra megfelelőnek tartanak (nagy szögben dönthető, asztallap mérete jóval nagyobb, mint a Gyengénlátók iskolájban lévő iskolapad, és az asztallap 1/3-a fix, amely pakolásra alkalmas). Az asztallap dönthetősége azért fontos, hogy az írásnál és az olvasásánál ne a gyerek hajoljon az asztal fölé, ezáltal védjük a gerincét. 
A speciális füzeteket a siklósi nyomdában készítik el. Budapesten a IX. kerületben van egy könyvesbolt, ahol árulnak olyan speciális füzeteket (a legnagyobb méretek írólap csomagban rendelhető,vásárolható meg). Először Mariann elment a könyvesboltba megnézni a speciális írólapokat, füzeteket. Ha 1-2 füzetet szeretne venni az ember, akkor a boltba könnyen beszerzehető, viszont nagyobb tétel esetén a nyomdából való rendelés az olcsóbb, annak ellenére hogy postaköltséget kell fizetni.http://www.siklosinyomda.hu/cikkek/gyengen-latok-fuzetei-az-eselyegyenlosegert/

A gyógypedagógus javaslatára Alíz kezdetben a legnagyobb méretű írólapokra fog írni, majd a méretet csökkentve meglátják, hogy melyik a megfelelő a kislányuk számára. Végül a siklósi nyomdából rendelték meg a speciális írólapokat, és a füzeteket (létezik négyzetrácsos, vonalas, kotta, és gyakorló füzet). A nyomdától telefonon és interneten keresztül is lehet rendelni, és fizetni a csomag átvételekor kell a postaköltséggel együtt). 


Megy,
megy,
megy az apró,
megy a boglyos,
lompos,
loncsos
és bozontos,
piszén pisze kölyökmackó.
Iskola előtt megáll.
Nézdegéli a kapuját.
– Nohát – mondja. – Ilyen csudát!
Nagyobb mint az óvoda.
Indulás, Vackor, nosza! –
S a kapun besétikál.

Haja,
haja, hé!
Orra előtt kitárt ajtó,
rápingálva: ELSŐ BÉ!
Ajtóban néni:
Demény Eszter,
int a piszének,
s nevén szólítja:
– Ha hívlak, akkor
gyere is, Vackor,
ne kelljen hívni
téged ezerszer!
Tanító nénid leszek,
gyere, te mackógyerek.


Szeptember 1-jén kis izgalommal indultak el hárman a Liszt Ferenc Általános Iskolába a tanévnyitó ünnepségre. Délre mentek Alízkáért, és egy jókedvű, mosolygós kislánnyal találkoztak a 2. emeleten lévő osztályteremben. Alízka elmesélte, hogy telt a délelőtt: tízórai után ismerkedéses játék volt, megnézték az iskolát belülről, majd megebédeltek.
Az iskola bejáratában kislányuk úgy nyilatkozott, hogy várja a holnapi napot.


A sok benti suttogás
lesz végül nagy zajogás.
Sűrű a kedv az iskolapadban,
s amikor belép piszén piszénk,
viháncos harsány nevetés csattan:
– Haja, hé!
Nézzetek!
Ez egy mackógyerek!
De akkor Eszter néni
az osztályt végigméri:
– ELSŐ BÉ! Figyelem!
Most egy kis csend legyen!
Ez a kismackó Vackor!

Nagy kár, hogy ilyen boglyos,
hogy a bundája lompos,
hogy loncsos és bozontos,
de csöppet se kolontos,
és ha okosak vagytok,
nem nevetitek akkor.
Igazán nem tehet róla,
hogy ilyen az a bunda,
de ő már többet is tud,
mint azt, hogy „brumma! brumma!”
Veletek együtt megtanulja,
amit tanulni kell!
Hát ezt a piszét társnak
csak fogadjátok el!


Az elsejei program még a szülői értekezlet volt, amikor megkapták a tankönyveket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése